בעידן שבו המידע זורם בקצב מסחרר, השאלה מי שולט בנרטיב היא קריטית מתמיד. בפרק החדש של הפודקאסט "חושבים בקול", התארח אמוץ אייל, מנכ"ל ומייסד סוכנות הידיעות 'תצפית' (TPSIL) – סוכנות הידיעות הישראלית היחידה כיום. בשיחה מרתקת, חשף אייל כיצד ארגונו נאבק מדי יום לספק תמונת מצב אמינה ומדויקת לעולם, מול סוכנויות ענק וגופים עוינים בעלי משאבים בלתי מוגבלים.
אחד הגילויים המרעישים שעלו בראיון נוגע לתעשיית הסיוע ההומניטרי הנכנס לרצועת עזה. בעוד העולם מבקר את ישראל, תחקירנים של סוכנות 'תצפית' – שחלקם פועלים באומץ רב מתוך עזה עצמה ותחת סכנת חיים – מצאו שווקים מלאים במזון הנמכר במחירי עתק. "איך מוכרים את זה? זה אוכל שנכנס כסיוע," תהה אייל. התחקיר הוביל למסמכים רשמיים של חמאס המודים בלקיחת 25% מהסיוע, ולמסמכים פנימיים של האו"ם החושפים אובדן של לא פחות מ-87% מהמשאיות. מי הגנבים? כנופיות ושודדים העובדים תחת חסות חמאס, אשר גוזר קופון של 30% על כל מכירה. מנגנון שוד משומן המוסתר באופן שיטתי על ידי התקשורת הזרה.
מדוע גופי התקשורת הגדולים לא שואלים את השאלות הקשות לגבי עזה? אייל משווה את המצב לעבודה של סוכנות הידיעות AP בגרמניה הנאצית בשנות ה-30, שם נאלצה הסוכנות לשתף פעולה עם תנאיו של היטלר רק כדי לשמור על נציגות. "חמאס הוא לא מדינה דמוקרטית," מסביר אייל. "אם יש שם כתבים שעובדים, הם עובדים תחת הפחד והחוקים של חמאס. ולכן, מאוד קשה לקבל מידע אמין ונכון משם."
נושא נוסף שנידון בפודקאסט הוא גל האנטישמיות הגואה בעולם מאז ה-7 באוקטובר. אייל ניפץ את המיתוס שמדובר רק בבורות או בשנאה ספונטנית. תחקיר מעמיק של הסוכנות חשף כי רוב מקרי האנטישמיות הפיזיים והאלימים בעולם קשורים לארגוני פשיעה מקומיים (כמו "פוקסטרוט" בשבדיה), המקבלים מימון והכוונה ישירים ממשמרות המהפכה של איראן. מדובר בשיטת לחימה מתוכננת היטב של איראן כנגד קהילות יהודיות וישראלים ברחבי העולם.
למרות האתגרים הכבירים, אייל מסיים בנימה אופטימית ומרחיקת ראות. לדבריו, אנו בעיצומו של תהליך היסטורי שבו המזרח התיכון כולו מתחיל להבין שישראל היא כוח חזק שאי אפשר להתעלם ממנו. "גרמנו ללבנון לזנוח את האמירה שלהם שלא מדברים עם ישראלים... שמטנו את כל העבודה המטורפת של חיזבאללה של שנים," הוא קובע. מדינות האזור מביטות כעת בישראל באור חדש – לא כאויב שיש להשמידו, אלא כמעצמה שעדיף להיות איתה בקשר טוב.