בע"ה א' אב תשפ"ו
הרשמה לניוזלטר שלנו

בשליחת הפרטים את/ה מאשר/ת את מדיניות הפרטיות של האתר

Close

"יש במדינת ישראל מיליציות חמושות שאפשר להפעיל בלחיצת כפתור"

כמעט 600 נרצחים ערבים בשנתיים וחצי, מאות אלפי כלי נשק ואזהרה מפני "שומר החומות 2". ראש המטה למלחמה בפשיעה מפנה ביקורת חריפה כלפי היועמ"שית.

  • יהודה הס
  • א' אב תשפ"ו - 14:04 15/07/2026
גודל: א א א
התנקשות של ארגון פשיעה בחיפה (דוברות מד"א)
התנקשות של ארגון פשיעה בחיפה (דוברות מד"א)

עו"ד רואי כחלון, ראש המטה למלחמה בפשיעה בחברה הערבית במשרד ראש הממשלה, מזוהה בשנה וחצי האחרונות גם עם העימות המתוקשר מול היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה. השבוע מלאו 18 חודשים מאז הודיעה היועמ"שית, סמוך לסיום הדיון בבג"ץ שעסק במינויו לממלא מקום נציב שירות המדינה, על פתיחת חקירה משמעתית נגדו בטענה שניפח את קורות חייו. מאז נחקר כחלון, אך ההליך טרם הסתיים, וזאת אף שנציב הביקורת על הפרקליטות, השופט בדימוס מנחם פינקלשטיין, מתח ביקורת חריפה על התנהלות היועמ"שית בפרשה.

בריאיון ראשון מאז נכנס לתפקיד, שהעניק לישי שנרב ב"מקור ראשון", טוען כחלון כי לצד מה שהוא מגדיר כ"סיכול ממוקד" של מינויו לנציב שירות המדינה, בהרב־מיארה אינה מובילה את המאבק בפשיעה הערבית ואינה מקדמת את שינויי החקיקה הנדרשים.

"יש כאלה שעדיין נמצאים בקונספציה שאנחנו באירוע של פשיעה. אני אומר – אנחנו לא נמצאים בקומת הפשיעה, אלא בקומת הביטחון. ובמציאות כזו אתה לא יכול להשתמש באותם כלים שבהם אתה מתמודד מול העבריין הבודד או מול גנב רכב. זה אירוע אחר. אנחנו מדברים על כמות עצומה של אמל"ח".

לדבריו, ההערכות המודיעיניות מדברות על מאות אלפי כלי נשק בלתי חוקיים. "יש הרבה הערכות, בדיונים אנחנו שומעים על מספרים שנעים ממאות אלפים, דרך יותר מחצי מיליון, ועד מונחים של 'בכל בית שני'. אף אחד לא יודע להגיד במדויק כי מדובר בהערכה מודיעינית, אבל כולם יודעים שמדובר בהיקפים עצומים, ויש לזה מדד – המחירים. אם בעבר רימון היה עולה 1,500־2,000 שקלים, היום תמצא אותו ב־400־500 שקלים ברחוב".

לדבריו, התוצאה היא שכל סכסוך מקומי הופך במהירות לאירוע ירי. "גורמים בכירים במשטרת ישראל אומרים לי 'אנחנו כבר לא מוזמנים לאירועי קטטה, אין קטטות יותר'. כל מקרה של סכסוך בין אנשים תמיד מסתיים איכשהו בירי".

כחלון מזהיר גם מפני האפשרות שארגוני הפשיעה ישמשו בעתיד ככוח שיפעל נגד המדינה בשיתוף גורמי טרור.

"יש במדינת ישראל מיליציות שמסתובבות חמושות, ושאפשר להפעיל אותן בלחיצת כפתור. ביום פקודה זה תרחיש ייחוס שגופי הביטחון מתייחסים אליו. האופציה של שומר החומות 2 נמצאת על השולחן, כשארגוני פשיעה יחליטו מחר להתהפך על מדינת ישראל ברמה האידיאולוגית".

על רקע זה דורש כחלון לשנות את החקיקה ולהגדיר את ארגוני הפשיעה הרצחניים כארגוני טרור, כך שניתן יהיה להפעיל נגדם כלים מנהליים המקובלים במאבק בטרור.

"כדי לעשות זאת צריך לשנות חקיקה ולהגדיר את ארגוני הפשיעה הרצחניים כארגוני טרור. כרגע הם מוגדרים כעבריינים רגילים ואי אפשר להפעיל עליהם כלים כאלה. אדם שמחזיק מאג ואדם שמחזיק אקדח מבצע את אותה עבירה – אחזקת נשק בלתי חוקי. קודם כול בוא תשנה את ההמשגה, תבדל את אותם 300 איש שמערכת אכיפת החוק יודעת ברמה השמית שהם משתייכים לאותם ארגוני טרור רצחניים, וכלפי הקבוצה הזו נוכל להפעיל כלים מעולמות הטרור".

בסיום הריאיון מתייחס כחלון גם למודל של אל־סלוודור, שהצליח לצמצם באופן דרמטי את הפשיעה באמצעות משפטים המוניים ותנאי כלא קשים במיוחד. הוא מבהיר כי אינו סבור שזהו המודל הראוי לישראל, אך מזהיר כי הימנעות מפעולה כבר כיום עלולה להביא בעתיד לדרישה ציבורית לצעדים קיצוניים יותר.

"אני חושב שהפתרון של בוקלה הוא קיצוני, וכמובן לא דמוקרטי. אבל אני חושש שאם לא נטפל בבעיה היום, יכול להיות שבעוד כמה שנים כשנגיע להיקפים יותר גדולים, יתחילו פתאום לשמוע רעיונות מהמגרשים האלה. אני אומר, בואו נביא היום פתרונות כדי שלא נצטרך להגיע לאמצעים פחות דמוקרטיים".

 

תגובות (0) פתיחת כל התגובות כתוב תגובה
מיון לפי: