בע"ה י"א אייר תשפ"ה
הרשמה לניוזלטר שלנו

Close

אולטימטום לש"ס: פגישה עם הרב עובדיה או ביטול הדיל

הבית היהודי באולטימטום לש"ס: פגישה של הרב אריאל עם הרב עובדיה תוך הבעת תמיכה במועמדותו, או ביטול הדיל. הגורמים לאולטימטום: היחס ה'משפיל' של ש"ס לרבני הציונות הדתית והאמינות של דרעי. נשק יום הדין: קידום החוק שיוביל לבחירת שני רבנים ציוניים.

  • אביב מויאל
  • כ"ז אייר תשע"ג - 10:40 07/05/2013
גודל: א א א

הבית היהודי באולטימטום לש"ס: פגישה של הרב אריאל עם הרב עובדיה תוך הבעת תמיכה במועמדותו, או ביטול הדיל. הגורמים לאולטימטום: היחס ה'משפיל' של ש"ס לרבני הציונות הדתית והאמינות של דרעי. נשק יום הדין: קידום החוק שיוביל לבחירת שני רבנים ציוניים.

\
r\n[caption id="attachment_63780" align="aligncenter" width="439" caption="יסכים להיפגש? הרב עובדיה והרב יעקב אריאל (ויקיפדיה)"]

הדרמה במערכת הבחירות הקרבות ובאות לרבנות הראשית, ממשיכה במלוא עוצמתה. יחסי הבית היהודי וש"ס והדיל של הרצת הרבנים עמר ואריאל, מתקרב לנקודת ה'אל חזור' וככל הנראה השבוע ייפול דבר. בתום ישיבת סיעה סוערת של 'הבית היהודי' הוחלט להציב לש"ס אולטימטום בן שבוע לפגישה בין הרב עובדיה יוסף לרב יעקב אריאל. פגישה זו בנוסף להצהרה מפי הרב עובדיה שהוא תומך במועמדותו של הרב אריאל לרה"ר, תהיה ה'מכה בפטיש' של ההסכם בין 'הבית היהודי' לש"ס על זהות הרבנים הראשיים.

בישיבת הסיעה של הבית היהודי דרשו חלק מהחברים, בהם השר אורי אריאל וסגן השר אלי בן דהן, להצביע על מתווהו של הרב דרוקמן להסכם עם ש"ס. יו"ר המפלגה, השר נפתלי בנט, התנגד להצבעה על המתווה ועורר את כעסם של חלק מחברי הסיעה. בשיחה של 'הקול היהודי' עם גורם ב'בית היהודי' טען הלה כי רצונו של בנט 'לשמור את הקלפים קרוב לחזה' ולא להתחייב לש"ס כבר כעת.

בישיבת הסיעה עלתה הטענה לפיה בש"ס ממשיכים להתייחס בזילזול לרבני הציונות הדתית. העובדה כי מכתבו של הרב חיים דרוקמן, ראש ישיבת אור עציון, לרב עובדיה יוסף בדבר המתווה, נענה בידי ח"כ אריה דרעי, היתה לצנינים בעיני חברי 'הבית היהודי'. כמו כן העובדה כי אנשי ש"ס לא הסכימו עד כה לכך שהרב עובדיה יביע תמיכה רשמית ב'דיל' ובמועמדותו של הרב אריאל, גרמה לאנשי 'הבית היהודי' להסתייג מן ההסכם.

הגורם במפלגת 'הבית היהודי' עמו שוחחנו טען כי שלא כמו שדווח באמצעי התקשורת, בנט לא דחה את המתווה בשתי ידיו. לדבריו העמדה הרשמית שיצאה היא, ש'הבית היהודי' נותנים שבוע נסיון למתווהו של הרב דרוקמן במטרה לבדוק את אפשרות העברת החוק שיאפשר לרב אריאל להתמודד. מאידך, טוען הגורם, הסיבה האמיתית היא האולטימטום בן השבוע לש"ס. ל'קול היהודי' נודע כי ככל הנראה כבר השבוע, ביום חמישי הקרוב, תצא פגישת הרבנים לפועל.

חוק שטרן – שינוי כללי המשחק

הנשק של הבית היהודי מול ש"ס הוא החוק שהגיש חה"כ אלעזר שטרן מ'התנועה', שהודיעה כי היא תומכת במועמדותו של הרב דוד סתיו לתפקיד הרה"ר האשכנזי. על פי החוק הקיים, המועמד לתפקיד הרבנות הראשית לישראל יכול להיות מי ש"מכהן או כיהן כדיין או כרב עיר, או שיש לו כשירות לכהן כדיין או כרב עיר, או שהמועצה קבעה שהוא גדול בתורה".

\
r\n[caption id="attachment_63781" align="aligncenter" width="461" caption="שומר את הקלפים קרוב לחזה? השר נפתלי בנט"]

הצעת החוק של שטרן מבקשים לשנות את הקריטריון לכך ש"הוא מכהן או כיהן 5 שנים כדיין ויש לו כשירות לכהן כרב עיר או שהוא מכהן או כיהן 5 שנים כרב עיר או כרב מועצה מקומית ויש לו כשירות לכהן כדיין". בנוסף, גורס החוק החדש כי הגוף הבוחר יוגדל מ-150 ל-200 איש וישוריינו 20% מהמקומות בגוף הבוחר לנשים. לדברי גורמים ב'בית היהודי' משמעות החוק המדובר היא שתווצר האפשרות לבחירת 2 רבנים ראשיים מקרב הציונות הדתית. ב'בית היהודי' לא ממהרים 'לשרוף את כל הגשרים' עם מפלגת ש"ס, אבל לדבריהם, "כל האופציות על השולחן".

את התנגדותם של מפלגות 'יש עתיד' ו'התנועה' לחוק שאמור לאפשר לרב אריאל להתמודד, בטענה שמדובר בחוק 'פרסונלי' לטובת הרב אריאל, מגדיר הגורם בבית היהודי כ'צביעות לשמה'. "מצד אחד טוענים אנשי 'יש עתיד' ו'התנועה' כי הם מתנגדים לחוק 'פרסונלי' שיסיר את מגבלת הגיל של המתמודדים לררבנות, מצד שני לכולם ברור שהחוק הזה מאפשר גם את כניסתו של הרב ישראל מאיר לאו למירוץ". בנוסף ציין הגורם כי הצעת החוק של אלעזר שטרן, בו 'יש עתיד' תומכים, הוא בעצמו חוק 'פרסונלי' בעליל, או יותר נכון 'סיכול ממוקד'.

"הדרישה כי על המועמד להיות אחד שכיהן או מכהן כדיין או רב עיר בפועל ולהחזיק כושר לתפקיד השני, נועדה למנוע את מועמדות מתחריו של הרב סתיו", הוא מפרט. "שכן הרב יעקב שפירא לא כיהן בפועל לא כדיין ולא כרב עיר, הרב איגרא על אף שהוא דיין ורב יישוב, לא מחזיק כושר לרבנות עיר, הרב דוד לאו שמכהן כרב העיר מודיעין לא מחזיק כושר לדיינות ובאותו מצב נמצא אף הרב דוד גרוסמן. בנוסף, ההצעה להוסיף עשרות נשים לגוף הבוחר, פשוט שתחזק את מועמדותו של הרב דוד סתיו".

תגובות (1) פתיחת כל התגובות כתוב תגובה
מיון לפי:

האינתיפאדה המושתקת


0 אירועי טרור ביממה האחרונה
האירועים מה- 24 שעות האחרונות ליומן המתעדכן > 0 מהשבוע האחרון

סיקור מיוחד