בע"ה ג' אייר תשפ"ה
הרשמה לניוזלטר שלנו

Close

בדואי שביצע לינץ' בקצין צה"ל: "לא הייתי מודע לחוק"

עונשים מגוחכים נגזרו על הבדואים שביצעו לינץ' בקצין צה"ל בלכיש לפני כשנה וחצי. אחד הבדואים הסביר כי ביצע את המעשה משום "שלא היה מודע לחוק". הסיפור המחריד נחשף לראשונה בקול היהודי. הקצין שהותקף הביע תקווה שביהמ"ש ימצה את הדין עם התוקפים, אולם תקוותו נגוזה למשמע גזר הדין

  • אלחנן גרונר, הקול היהודי
  • ט' כסלו תשע"ד - 00:54 12/11/2013
גודל: א א א
עונשים מגוחכים נגזרו על הבדואים שביצעו לינץ' בקצין צה"ל בלכיש לפני כשנה וחצי. אחד הבדואים הסביר כי ביצע את המעשה משום "שלא היה מודע לחוק". הסיפור המחריד נחשף לראשונה בקול היהודי. הקצין שהותקף הביע תקווה שביהמ"ש ימצה את הדין עם התוקפים, אולם תקוותו נגוזה למשמע גזר הדין
[caption id="attachment_59553" align="aligncenter" width="400"]שב"חים ערבים (צילום מסך ערוץ 10) מסיעי שב"חים (צילום מסך ערוץ 10)
שנה וחצי לאחר שכעשרה בדואים ביצעו לינץ' בקצין צה"ל באיזור צומת להבים בדרום הארץ, דחה בית המשפט העליון את ערעורם של שני הבדואים היחידים עליהם נגזרו עונשי מאסר בגין התקיפה החמורה. מגזר הדין שהגיע לידי הקול היהודי, שאף חשף את המקרה, עולה כי על מבצעי הלינץ' נגזרו עונשים תמוהים ומקלים ביותר, זאת על אף שבית המשפט הדגיש באריכות את חומרת העבירות.
לפני כשנה וחצי חשפנו כי קצין צה"ל שיצא מבסיס איתן שבדרום, הותקף בידי בדואים מסיעי שב"חים לאחר שצפר להם כאשר סיכנו את הנוסעים בכביש. שלושה רכבים ובהם בדואים דלקו אחריו והצליחו להורידו מהכביש כאשר רכב אחד נוסע לפניו, שני מאחוריו ושלישי מהצד. כאשר נעצר רכבו של הקצין ירדו הבדואים מהרכבים, הוציאו את הקצין מהרכב וביצעו בו לינץ' של ממש תוך שהם מכים אותו באבנים, אגרופים ובעיטות ומנפצים את שמשות הרכב. לאחר התקיפה נסעו מהמקום כשהם מותירים אותו שותת דם על הכביש.
אולם כאן לא הסתיים מסע התקיפה של שליטי הנגב. כשהבחינו כי שכחו במקום התקיפה מכשיר מירס, חזרו הבדואים למקום בו שכב הקצין פצוע, היכו אותו שנית, לקחו את מכשיר המירס ועזבו את המקום. הקצין פונה לבית החולים כשהוא סובל מחבלות קשות, בין השאר באיזורים רגישים בגוף.
"חש תחושות של ניכור וכעס כלפי הציבור היהודי"
חקירת המשטרה הצליחה להוביל למעצרם של ארבעה בדואים שנגדם אף הוגש כתב אישום. לאחר זמן לא רב התברר לפרקליטות כי כנגד שניים מהם אין די ראיות לעניין התקיפה, ועל כן תוקן כתב האישום נגדם לעבירה של חבלה במזיד ברכב. במסגרת הסדר טיעון הודו השניים, ששוחררו ממעצר, בפגיעה הקשה ברכבו של הקצין, ונידונו לעונשים מגוחכים. אחד מהם נידון לעבודות שירות והשני למאסר על תנאי בלבד.
כנגד השניים האחרים הושגו ראיות אולם במסגרת הסדר טיעון נמחקה מכתב האישום עבירת סיכון חיי אדם בנתיב תחבורה ונשארו עבירות של חבלה בכוונה מחמירה וכן פגיעה ברכב.
בתסקיר שירות המבחן שהוגש בעניינו של אחד הצעירים הבדואים תואר בידי שירות המבחן כי הצעיר "עבד כשנתיים במאפייה באשדוד, ובמקביל, במשך מספר חודשים, גם עסק בהסעת שוהים בלתי חוקיים לישראל". שירות המבחן אף יותר מרמז כי המעשה בוצע על רקע היותו של הקרבן קצין צה"ל יהודי. "הנאשם חש תחושות של ניכור וכעס כלפי הממסד והציבור היהודי, ובעל תפיסת עולם בעייתית", נכתב בתסקיר. הצעיר הבדואי השני הגדיל לעשות כאשר הסביר לשירות המבחן כי תקף את המתלונן כמתואר בכתב האישום, "אך ביצע זאת מאחר ולא היה מודע לחוקים ולהשלכותיהם".
[caption id="attachment_34041" align="aligncenter" width="400"]"אגרופים אבנים ובעיטות" (ארכיון דובר צהל) "אגרופים אבנים ובעיטות" (ארכיון דובר צהל)
"חשתי שאם אעצור את הרכב ביתי תגדל ללא אב"
במהלך המשפט שהתנהל כנגד השניים הוגש מכתב מטעם הקצין שהותקף, בו תיאר את שעבר עליו. הקצין ציין כי במהלך המרדף - שהיה בכביש חשוך שכמעט ולא נוסעות בו מכוניות - הוא חש שאם הוא יעצור את רכבו, בתו תגדל ללא אב. הוא תיאר את מצבו באירוע כחוסר אונים מוחלט, המלווה בחשש ממשי לחיים.
בנוסף ציין הקצין במכתבו כי מאז האירוע הוא מסתובב עם תחושה קשה של עלבון, לנוכח ההשפלה והתקיפה הפיזית שחווה. הוא הביע תקווה שבית המשפט ימצה את הדין עם הנאשמים ושאזרחים אחרים לא יאלצו להתמודד עם אירוע כזה.
אולם תקוותיו של הקצין נגוזו עם הישמע גזר הדין. "התנהגות הנאשמים עבריינית, בריונית, חמורה ומקוממת והיא מעוררת חלחלה בלב כל שומע", כתב שופט בית המשפט המחוזי בבאר שבע אליהו ביתן. "התנהגות הנאשמים מלמדת שאין להם גבולות פנימיים ושאין עליהם מורא חוק, וסכנתם לציבור רבה".
נציג הפרקליטות דרש לגזור על השניים בין שמונה לעשר שנות מאסר. השופט מצדו קבע כי מתחם העונש על מקרה שכזה הוא בן שלוש לשש שנות מאסר. אולם למרות הדברים החמורים שכתב, הסתפק השופט בעונש מקל במיוחד, גם ברף הענישה הנמוך שקבע בעצמו, וגזר על השניים ארבע שנות מאסר בלבד.
[caption id="attachment_78911" align="aligncenter" width="258"]השופט אליהו ביתן (אתר בתי המשפט) השופט אליהו ביתן (אתר בתי המשפט)
"אני מתחשב, בפגיעה הצפויה של העונש בנאשמים בהתייחס בין היתר לגילם הצעיר ולעובדה שזהו מאסרם הראשון", כתב השופט ביתן. "בנסיבות חייהם, בעובדה שאין להם עבר פלילי, בהודאתם, שחסכה מהמתלונן את הצורך לעמוד מולם ולהעיד וחסכה זמן ומשאבים של בית המשפט ושל הגורמים האחרים הקשורים בניהול המשפט, ובתקווה לעלייתם על דרך הישר, הנעוצה בגילם הצעיר המאפשר שינוי".
על אף העונש המקל ערערו שני הבדואים לבית המשפט העליון בתקווה שזה יקל בעונשם. בהחלטה שנתנו לפני כשלושה שבועות הסכימו שופטי בית המשפט העליון כי יש לתמוה על העונשים הקלים שהושתו על שני הנאשמים האחרים בפרשה, אולם לא מצאו מקום להתערב בגזר הדין של בית המשפט המחוזי. "אכן, ניתן אולי להציב שאלות לגבי הענישה הקלה שהושתה על הנאשמים האחרים בהסדר טיעון "סגור", אך עסקינן בפרשה קשה, של התנפלות אלימה ואכזרית על הזולת ללא כל עוול בכפו", כתבו ודחו את הערעור.
תגובות (10) פתיחת כל התגובות כתוב תגובה
מיון לפי:

האינתיפאדה המושתקת


0 אירועי טרור ביממה האחרונה
האירועים מה- 24 שעות האחרונות ליומן המתעדכן > 0 מהשבוע האחרון

סיקור מיוחד