בע"ה י"ב סיון תשפ"ה
הרשמה לניוזלטר שלנו

Close

הביזוי והכיבוד למי ולמי ● דעה

בעקבות מכתבו החריף של הרב יוסי אליצור שהאשים את 'חוקר הרבנים' בביזוי כבוד התורה וקרא לו להתפטר מתפקידו, משיב הרב בנימין, אחד מהרבנים הנחקרים "לא כל מי שהוא טועה - הוא רשע. אדם לא חייב להפסיד את מקום עבודתו אם אין לו מקום חליפי".

  • הרב גדעון בנימין
  • י"א כסלו תשע"ב - 16:59 07/12/2011
גודל: א א א


[caption id="attachment_19630" align="alignleft" width="300" caption="החוקר מזרחי עם הרב גדעון בנימין (הקול היהודי)"]
בעקבות מכתבו החריף של הרב יוסי אליצור שהאשים את 'חוקר הרבנים' בביזוי כבוד התורה וקרא לו להתפטר מתפקידו, משיב הרב בנימין, אחד מהרבנים הנחקרים "לא כל מי שהוא טועה - הוא רשע. אדם לא חייב להפסיד את מקום עבודתו אם אין לו מקום חליפי".

הצטערתי מאד לקרוא את מכתבו של הרב יוסי אליצור שליט"א המופנה לרונן מזרחי שחקר אותי במהלך השבוע שעבר בנוגע למכתב הקורא לעידוד עבודה עברית שיצא לאחר הטבח בישיבת מרכז הרב.
אתייחס לשלוש נקודות:
1.         הכותב מניח שהחוקר מרגיש שהוא עוזר לרבנים ולכבוד התורה. לאחר מכן הוא כותב: "אתה מבזה ומשפיל את כבוד התורה". אם אכן החוקר מרגיש שהוא עוזר לרבנים ולכבוד התורה, גם אם נניח שהוא טועה לגמרי, הרי אי אפשר לייחס אליו בזיון והשפלה. אדם שעושה מעשה לשם שמים גם אם הוא טועה אי אפשר להגדירו כמבזה ומשפיל. לכל היותר ניתן לומר שהמעשה שהוא עושה אינו גורם לכבוד התורה אלא גורם לבזיונה.
הבדל זה אינו סמנטי - זה ההבדל בין להגיד לאדם שהוא טועה לבין להגיד לאדם שהוא רשע.
2.         הכותב טוען שעל החוקר להודיע שהוא אינו מוכן ליטול חלק ברדיפת רבנים ובסתימת פי התורה. גם אם נניח שאכן יש במעשה החוקר (ודוק: לא במעשהו של שי ניצן ומרעיו אלא במעשהו של החוקר) דבר פסול, יש לדון טובא, האם החוקר חייב לסרב להוראה ולסכן בכך את מקום עבודתו. ישנן הרבה עבודות שיש בהן טעם לפגם, ועדיין אין אדם חייב להפסיד בגלל זאת את מקום עבודתו אם אין לו מקום עבודה חלופי. טוב היה אם הרב שליט"א היה מציע לחוקר מקום עבודה חלופי או תקציב חודשי, ואז היה מקום לומר לו שחובתו לסרב להוראות הממונים עליו.
3.         וזה העיקר: לעניות דעתי,הרגשתו של החוקר "שהוא עוזר לרבנים ולכבוד התורה" היא הרגשה נכונה מצד עצמה. וכבר נכתבו הדברים בתגובות שהופיעו מתחת למאמר, ואין צורך לחזור עליהן. אמנם, ודאי שהיה מקום לומר שזכותם ואולי אף חובתם של הרבנים לסרב גם לחקירה כזאת, אבל אין זה בגלל הבזיון המגיע מהחקירה של החוקר אלא בגלל הבזיון המגיע מהמשלח של החוקר. לגופו של עניין, אופי החקירה וצורתה העמידה באור מגוחך את המשלח, וגם לכך היתה תועלת רבה.
4.         לסיום: הייתי מצפה שהרב שליט"א יפנה לרונן מזרחי באופן אישי, ויתן לו את האפשרות להגיב על טענותיו. הערה זו אני מפנה גם לעורך הנכבד של האתר. שנזכה לראות במעלתו של חברנו גם אם אינו סובר כמונו..

גדעון בנימין.

באותו עניין: מכתב גלוי לרונן מזרחי, האחראי על חקירת הרבנים
תגובות (11) פתיחת כל התגובות כתוב תגובה
מיון לפי:

האינתיפאדה המושתקת


0 אירועי טרור ביממה האחרונה
האירועים מה- 24 שעות האחרונות ליומן המתעדכן > 0 מהשבוע האחרון

סיקור מיוחד